Psikoloji Bölümü Mezunları İş Sahaları

Psikoloji bölümü mezunlarının iş olanakları ve iş alanları oldukça fazladır. Psikologlar uygulamalı psikoloji alanında bir yüksek lisans derecesi almak koşuluyla klinik psikolog ya da işletmelerde endüstri/örgüt psikoloğu olarak çalışmaktadırlar. Yuva ve anaokullarında psikolog ya da yönetici olarak; özel okullarda, çocuk ıslahevlerinde, hapishanelerde, engelli eğitim okullarında yine psikolog olarak görev alabilmektedirler. Ayrıca, mezunlardan bir kısmı da reklamcılık ve halkla ilişkiler alanlarında hizmet vermektedirler. Lisans eğitimi sırasında eğitim/pedagoji-formasyon sertifikası dersi alan öğrenciler liselerde öğretmenlik ve rehber öğretmenlik yapabilmektedirler. Uygulamada deneyim ve yenilikçilik yönü güçlü olacak olan mezunlarımız özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika ve işyerlerinde temel ve uygulamalı araştırmalar yapan kurum ve kuruluşlardan sağlık sektörüne ve insan kaynakları yönetimi alanına kadar geniş bir alanda çalışabilmektedirler. Endüstri ve örgüt psikolojisi alanında yüksek lisans ve/veya sertifika eğitimine sahip mezunlarımız kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda insan kaynakları yönetimi ve kurumsal gelişim gibi birimlerde uzman ve müdür olarak çalışmanın yanında, bu kurum ve kuruluşlar için bağımsız danışman olarak da görev yapabilmektedirler. Doktora eğitimini tamamlamış olanlar bireysel olarak özel muayenehanelerde, kendi eğitimleri doğrultusunda danışmanlık ve terapi hizmetlerinde ya da grup temelinde açılmış tedavi merkezlerinde de çalışabilmektedirler. Genel hastanelerin psikiyatri kliniklerinden başka kulak burun boğaz kliniklerinde odyoloji yüksek lisansı ve/veya doktorası yapmaları halinde odyolog olarak, kadın doğum, onkoloji kliniklerinde ve fizik tedavi rehabilitasyon merkezlerinde iş imkanlarına sahip olmaktadırlar. Ayrıca üniversitelerin tıp fakültelerinin yetişkin ve çocuk psikiyatrisi bilim dallarında klinik psikoloji alanında yüksek lisans ve/veya doktora eğitimlerini tamamlamaları şartıyla, akademisyen olarak ve idari kadrolarda çalışabilmektedirler. Trafik psikolojisi alanında eğitimini tamamlamış olan psikologlar psikoteknik merkezlerinde iş bulabilmektedir. Kadın çalışmalarına yönelmiş olan mezunlarımız ise kadın sığınma evlerinde mesleklerini icra edebilmektedir. Mezunlarımızın çoğu, çok severek ve istekli olarak girdikleri psikoloji alanında yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayarak devlet ve vakıf üniversitelerinde ve hastanelerde akademisyen olarak iş imkanları bulmaktadırlar. Esasen psikoloji biliminin ilkelerini öğrenerek mezun olan bireylerin, içinde insan ilişkisi bulunan bütün çalışma ortamlarında psikolojinin temel ilkelerini uygulayabilecekleri meslekler mevcuttur.